Benvinguda

El departament de Tecnologia d’Aliments (DTA) es crea l’any 1992, a la Universitat de Lleida (UdL), institució creada en aquesta mateixa data per Llei del Parlament de Catalunya. Recull el llegat del departament d’igual nom que ja existia a Lleida al 1987, abans de la refundació de la UdL, adscrit a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Es tracta d’un departament pluridisciplinar que inclou a personal adscrit a dues àrees de coneixement diferents, Tecnologia d’Aliments i Nutrició i Bromatologia, que es complementen perfectament per abastar d’una forma integral tot allò relacionat amb el procés de fabricació i conservació dels aliments, des de l’entrada de les matèries primeres a la indústria alimentària, el seu processat i les diferents tecnologies que se’ls hi pot aplicar, passant per l’avaluació de les seves propietats nutricionals, sense oblidar aspectes relacionats amb la seguretat alimentària i la qualitat final dels aliments.

Segons les dades del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient la indústria agroalimentària és la principal activitat de la indústria manufacturera europea, que representa el 15% de la seva facturació total i un valor superior als 1.017.000 milions d’euros. A Espanya, la indústria de l’alimentació i begudes és la primera activitat industrial, que representa el 20,5% de les vendes netes de productes, el 18,4% de persones ocupades, i el 15,1% del valor afegit. El DTA contribueix a aquesta activitat a l’alça que forma als professionals que en propers anys dirigiran aquest sector capital per l’economia del país, i portant a terme I+D+i de qualitat en estreta col·laboració amb les indústries del sector.

En l’aspecte docent, el DTA juga un paper molt important a les següents titulacions de grau de la UdL.

 

- Grau en Ciència i Tecnologia d'Aliments

- Grau en Nutrició Humana i Dietètica

- Grau en Biotecnologia

- Grau en Enginyeria Agrària i Alimentària

Doble grau en Veterinària i Ciència i Producció Animal

- Doble grau en Nutrició Humana i Dietètica i en Fisioteràpia (Campus Igualada)

Per altra banda és el departament responsable i coordinador del Màster en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària i participa activament en la docència del Màster en Enginyeria Agronòmica.

Respecte a la recerca desenvolupada, el DTA es centra en els aspectes següents:

- Antioxidants.
- Qualitat Nutricional dels Aliments.
- Enginyeria i enzimologia d’aliments.
- Micologia aplicada.
- Noves tecnologies de processament d’aliments.
- Postcollita.

Notícies

  • Noticia